handletteren

Waar mijn zoektocht mij bracht…

By januari 8, 2019 No Comments
Buitengewoon, quote Matthijn Buwalda, zoektocht

Onderstaande blog schreef ik als gastblog voor de website van ‘Powervrouwen’

Ik vergelijk mijn leven vaak met een zoektocht. Waar ik dan naar op zoek ben? Naar het antwoord op allerlei vragen: wie ben ik, waar ben ik goed in, wat wil ik? In deze blog wil ik je meenemen in mijn zoektocht. Niet omdat ik de bestemming al bereikt heb en ook niet omdat ik het zo goed weet. Maar omdat ik denk dat heel veel mensen op zoek zijn naar het antwoord op dezelfde vragen. De antwoorden zullen verschillend zijn, maar misschien dat mijn zoektocht jou kan inspireren om het zoeken niet op te geven.

De zoektocht zie je al terug in mijn CV: ik begon als groepsleerkracht, vervolgde mijn weg als ontwikkelaar van kinderwerkmateriaal bij de HGJB, schreef mee aan een bijbels gezinsdagboek (Samen leven met God), deed allerlei vrijwilligerstaken en stopte daar (op aanraden van m’n coach) weer mee toen het me allemaal teveel werd. Wat een opluchting om alles even los te mogen laten.

Lijst van mogelijkheden
Toen er weer ruimte in mijn hoofd kwam, kreeg ik de opdracht een lijst van mogelijkheden te maken. ‘Schrijf maar gewoon op wat je allemaal voor ideeën hebt, ongeacht of het realistisch is…’ Het werd een gevarieerde lijst: van fotograaf tot creatieve coach, van dtp-er tot opruimcoach, van ‘iets met creatieve Bijbelstudie’ tot grafisch ontwerper. Van schrijven tot creatieve workshops geven. Ik heb alle mogelijkheden onderzocht: internet afgestruind, dingen uitgeprobeerd en mensen vanuit verschillende branches gesproken.

Wat heb je nou eigenlijk écht nodig?

Het idee van de creatieve workshops liet me niet meer los en werd een droom die ik wilde realiseren. Samen met mijn man ging ik aan de slag om onze berging om te toveren tot een prachtige workshopruimte. Ik kon mezelf echt verliezen in de inrichting en in het eindeloos zoeken naar en uitproberen van workshopideeën. Ondanks dat de plannen al zo ver gevorderd waren, drong de vraag zich aan me op: Hoe lang blijf ik nog zeggen dat ik dit van plan ben en wanneer kan ik zeggen: ik ga dit gewoon doen? Ik proefde een terughoudendheid bij mezelf en zag een heleboel hobbels. Ik cirkelde rond in vragen als: Hoeveel vraag je voor een workshop? Wanneer is de berging klaar? Waar haal ik mijn materialen vandaan? Welke workshops ga ik aanbieden? Wanneer ben ik er klaar voor?
Eigenlijk was ik vooral bezig met uitstelgedrag Want zolang ik maar bezig was met klussen en dingen uitproberen, hoefde ik me niet bezig te houden met dingen concreet te maken. Ik verzandde in mijn ‘things-to-do-list’. Tot het moment dat een vriendin me een heel goede vraag stelde:
Wat heb je nodig om te beginnen?
Ik werd er stil van. Dat was precies wat ik nodig had! Niet: wat wil ik allemaal af en geregeld hebben voordat ik begin, maar: wat heb ik écht nodig om te beginnen? Die lijst bleek aanzienlijk korter te zijn! Ik kon gewoon beginnen bij het begin en hoefde niet eerst vijf verschillende workshops te ontwikkelen. Ik zette al mijn vragen, twijfels en onzekerheden opzij en sprong in het diepe. Op 14 november 2017 vroeg ik een KvK nummer aan en werd Eigenhandig Creatieve Workshops een feit!

Wat wil ik nu écht?

Inmiddels zijn we een jaar verder. Een jaar waarin ik steeds meer heb ontdekt waar ik goed in ben. Ik heb mijn zoektocht nog niet afgerond. Het blijft zoeken. In mijn zoektocht krijg ik steeds weer nieuwe inzichten. Ik word geïnspireerd door het lezen van de bijbel en psychologische boeken, door vriendinnenweekenden en vrouwenavonden, door lezingen, liedteksten en preken, door gesprekken met psychologen, coaches, vrienden en familieleden. De meest recente ontdekking in mijn zoektocht, is misschien wel het antwoord op de vraag: ‘Wat wil ik?’ Na een gesprek met een lieve vriendin weet ik het: ik wil tot mijn recht komen met alles wat ik in me heb. Tegelijkertijd is dat ook mijn verlangen voor anderen. Wat zou het fantastisch zijn als iedereen tot zijn doel en bestemming komt. En het liefst zet ik er nog iets achteraan: tot Zijn doel. Want ik geloof dat mensen pas echt tot hun doel komen, als ze zich geliefd weten door God. Als je weet dat je Zijn eigendom bent, wil je toch niets liever dan tot Zijn bestemming komen? Daarmee is de zoektocht niet gelijk klaar, maar vind je in ieder geval je bestemming in Hem!
Ik wens je een inspirerende zoektocht toe!

Tips voor jouw zoektocht:

  1. Denk na over de dingen die je al doet. Overweeg of je ze doet omdat je ze leuk vindt, of omdat er nou eenmaal iemand voor nodig is. Stel jezelf de vraag: past dit bij me? Word ik hier blij van? Misschien is het wel tijd om dingen los te laten, of om juist nieuwe dingen te starten.
  2. Schakel gerust een coach in om je te helpen in je zoektocht. Ze hebben misschien niet alle antwoorden, maar weten vaak wel de juiste vragen te stellen! Ook vrienden en familieleden kunnen een luisterend oor bieden.
  3. Maak een lijst van mogelijkheden: Welke dingen komen er in je naar boven als alles mogelijk was?
  4. Onderzoek je mogelijkheden: ga in gesprek met mensen vanuit jouw ‘droombranches’.
  5. Heb je ontdekt wat je leuk vindt? Ga ermee aan de slag! Wees niet bang om de eerste stap te zetten. Misschien ontdek je later dat dit het niet helemaal was, maar dan heb je het toch geprobeerd en er hoogstwaarschijnlijk heel veel van geleerd!
  6. Maak een lijst van de dingen die echt nodig zijn om te kunnen beginnen.
  7. Weet je geliefd door de Vader. Vraag of Hij je in je zoektocht wil leiden door Zijn woord en door Zijn Geest.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.